Notícies Santa Susanna

TORNAR AL LLISTAT

La Platja de Santa Susanna conserva una espècie vegetal única

1 de març de 2021

Santa Susanna compta amb més de dos quilòmetres de platges de qualitat, amb sorra de gra gruixut i color daurat, platges que són ideals per anar-hi a prendre el sol, a fer-hi esport o per a banyar-s’hi durant els calorosos dies d’estiu.

 

Platges, que totes elles, a part de destacar per la  seva bellesa, també ho fan per la seva qualitat ambiental, i és que Santa Susanna, és un destinació turística sostenible i compromesa amb el medi ambient.

Platha santa susanna

És per això, que avui us volem parlar de la Reseda Hookeri o Capironat, una espècie vegetal amenaçada i catalogada, que només creix a la platja de les Dunes i a les Illes Columbretes de Castelló. De fet, no es tenia constància d’aquesta espècie des de l’any 1976 i actualment es considerava extingida regionalment.

 

A Catalunya, només sobreviu a casa nostra, a la nostra platja de les Dunes, en una zona que l’ajuntament ha habilitat a la platja per a la seva protecció.

 

Aquesta espècie vegetal, és una herba anual o bianual gramínia que pot arribar als 60 centímetres d’alçada. Les fulles són una mica carnoses, es disposen majoritàriament a la base i a les flors, blanques, ho fan en un raïm dens i allargat. Viu a la sorra de la platja i  als penya-segats marins i és típica de la Mediterrània occidental.

Aquesta planta es pot trobar en poblacions aïllades i molt disperses a França, Itàlia i Algèria.

 

Es tracta d’una espècie amenaçada i catalogada com vulnerable a França i en perill crític a Castelló i al Maresme. A Santa Susanna, la seva preservació i cura ha permès que creixi una gran colònia de milers d’exemplars gràcies a ser redescoberta a la platja de les Dunes.

 

Amb tan sols dos anys, hem passat de comptabilitzar 200 exemplars als 5.805 actuals, per el que es pot afirmar que la de Santa Susanna és la població més important del món d’aquesta singular espècie vegetal.